Sota-ajan laulut 2010


Mäntsälän Mieskuoro järjesti Sota-ajan laulujen konsertit Mäntsälän Seurojentalolla ja Kuusiston Nuorisoseuran talolla Pornaisissa keväällä 2010.

Mäntsälän Seurojentalolla


Mäntsälä -lehti uutisoi konsertista seuraavasti:

"Talvisodan päättymisestä tuli maaliskuussa täyteen 70 vuotta, ja merkkivuoden kunniaksi Mäntsälän Mieskuoro esitti sunnuntaina konsertin Sota-ajan Lauluja useille sadoille kuulijoille Seurojentalolla. Harmonikalla säestetty esitys toi monelle muistojen mukana kyyneliä silmiin, ja puhutteli myös useita paikalle saapuneita nuoremman polven edustajia jotka eivät sotaa ole veteraanien uhrauksen tähden koskaan joutuneet kokemaan. Eturivissä istuikin kutsuvieraina mäntsäläläisiä veteraaneja.

- Olemme saapuneet juhlallisissa tunnelmissa muistamaan 70 vuotta sitten päättynyttä talvisotaa, joka oli Suomen kansalle raskas koettelemus. 27,000 ihmistä kuoli ja 44,000 haavoittui, mutta tärkeintä oli että maamme sai jatkaa tavaltaan itsenäisenä, kuoronjohtajaPekka Itkonen muistutti vapauden kalliista hinnasta. Mäntsälän Mieskuorokin on itse asiassa perustettu juuri jatkosodan päättymisen jälkeisenä vuonna, 1945.

Kuoro aloitti esityksensä ”Muistoja Pohjolasta” -marssilla, jota seurasivat monet sota-aikana rintamalla ja kotona lauletut sävelmät. Musiikkiesitysten välillä luettiin sentimentaalisia runoja ja otteita sotapäiväkirjoista, sekä muun muassa Karjalasta lapsena evakkoon joutunut kertoi matkastaan kohti tuntematonta määränpäätä - Ruotsia.

Seinillä oli esillä valokuvia sodista, sekä sota-aikana paljon käytettyjä esineitä: kivääreistä ja univormuista tuohikoreihin ja gramofoneihin. Väliajalla lotiksi pukeutuneet naiset tarjoilivat kahvia, merkkinä sodan aikana suuren taakan kantaneista naisista. Tauon jälkeen Mäntsälän Tanhuajat esittivät villiä kansantanssia Säkkijärven polkan ja yleisön taputuksen tahdissa.

Kyyneleet kuuntelijoiden silmiin kirposivat viimeistään kun kuoro lauloi lopuksi ”Veteraanin iltahuudon” ja ”Finlandian” a cappella. Konsertti oli monille tunteellinen kokemus, ja veteraanitkin kiittivät kuoroa ja yleisöä sydämellisesti muistamasta asioita, joita ei saisi unohtaa."

Laulut esitettiin Mäntsälässä ja Pornaisissa täysille saleille
Pornaisten esiintymispaikka

Kuvia näyttelystä, joka järjestettiin konsertin yhteydessä